×

Geschatte leestijd: 4 minuten

In een podcast hoorde ik laatst de stelling dat dromen per definitie niet uitkomen. Daar zijn het namelijk dromen voor. Beslissingen gevolgd door acties aan de andere kant, die komen wel uit. Daarom heb ik vandaag de beslissing genomen om een nieuwe reis naar Nepal te boeken en mijn droom om de Everest Base Camp (EBC) trekking te gaan lopen om te zetten in een beslissing. In februari en maart 2019 ga ik weer naar Nepal om uiteindelijk op ruim 5300 meter boven zeeniveau voet te zetten in het basiskamp van de hoogste berg ter wereld.

Voordat het zover is, moet er alleen wel nog het een ander gebeuren. Niet alleen ga ik ter voorbereiding op deze tocht nog een aantal andere mooie dingen doen, waarover later meer, maar ook in Nepal zelf moet er wel eerst stevige trekking gemaakt worden. EBC ligt vrijwel aan het eind van een 17-daagse wandeltocht door de bergen. Het is niet de best bereikbare plaats ter wereld.

Na aankomst in Kathmandu en een kort verblijf daar, gaat de reis met een binnenlandse vlucht naar het dorpje Lukla. Lukla ligt op 2800 meter hoogte en de airstrip van dat dorp is een van de gevaarlijkste vliegvelden ter wereld.

Na hier (hopelijk) te zijn geland, begint de trektocht pas echt. De eerste dag wandelen we in circa vier uur naar het dorpje Phakding (2652 m), voor de eerste overnachting.

De tweede dag gaat de tocht verder langs de Dudh Kosi rivier, die we ook een paar keer zullen oversteken via hoge hangbruggen. De omgeving is hier nog bosrijk en in het plaatsje Jorsale betreden we daadwerkelijk het Sagarmatha National Park. Na een stevige klim komen we aan in Namche Bazaar (3450m). Vanaf hier zou je al een goed uitzicht kunnen hebben op Mount Everest en de omliggende bergen. We blijven een dag in Namche Bazaar om te acclimatiseren.

Na twee nachten in Namche Bazaar geweest te zijn gaan we door richting Phortse Tanga (3680m). De route loopt via de sherpa dorpjes Khunde en Khumjung. In het laatste dorpje bevindt zich ook de Hillary School. Deze is in 1953 gesticht door Sir Edmund Hillary, een van de twee eerste succesvolle beklimmers van Mount Everest. Naar verluidt kun je in dit dorpje ook de enige yeti schedel ter wereld zien.

De volgende dag voert de tocht pas echt het hooggebergte in, richting Dole op 4050 meter. De begroeiing wordt steeds schaarser en bij goed weer is er een spectaculair uitzicht op de Thamserku en Kangtga (beide ongeveer 6600 meter hoog). De volgende dag gaat de tocht vanaf Dole verder omhoog naar Maccherma op 4470 meter. In Maccherma ga ik voor het eerst gedurende de reis mijn PR van hoogste slaapplaats ever verbreken. Dat is tot nu toe 4130 meter. De dag daarna gaat de tocht verder naar Gokyo op 4790 meter. Vlakbij Gokyo liggen ook de beroemde Gokyo meren, waarin je de omliggende bergen prachtig weerspiegeld kunt zien.

De EBC trekking zou de EBC trekking niet zijn als we niet toch zelf ook een berg zouden gaan beklimmen. Op de ochtend van de achtste dag gaan we naar de top van de berg Gokyo Ri (5357 meter) om daar te kunnen genieten van een weergaloos uitzicht op Mount Everest en vele andere beroemde achtduizenders, zoals de Makalu, de Lhotse en de Cho Oyu. Dit filmpje biedt denk ik een mooie impressie van het uitzicht vanaf de top. Wel hopen dat het weer een beetje mee zit, want anders heeft het geen zin.

Na deze beklimming blijven we nog een nacht in Gokyo, maar daarna gaan we weer door naar het plaatsje Thagna (4700 meter). Deze dag zullen we ook een heuse gletsjer oversteken.

De afgelopen dagen waren steeds relatief korte dagen (ca. 4 uur wandelen per dag), maar dag 10 zal een zware zijn. Op dag 10 gaat de route namelijk van de Gokyo vallei via de Cho La (La is Nepalees voor pas) naar de Khumbu vallei. Deze pas ligt op 5300 meter hoogte en biedt naar verluidt ook een waanzinnig uitzicht op alle zeven- en achtduizenders. Na deze pas te hebben bereikt, dalen we af naar het plaatsje Dzongla (4860 m) voor een overnachting.

Op dag 11 gaat de tocht naar het dorpje Lobuche op 4930 meter hoogte, langs bergmeren en bevroren rivieren. Na de zware dag van gisteren is dit een relatief lichte dag van 4 uur.

Dag 12 wordt weer een zware dag, maar dit is wel de D-day van de trektocht: op dag 12 komen we namelijk aan in Everest Base Camp! Om hier te komen lopen we langs en ook over de Khumbu gletsjer via Gorakshep (5180 m) naar EBC (5364m). Na een kort verblijf in EBC lopen we weer terug naar Gorakshep voor de hoogste overnachting van de tocht.

Op dag 13 staat een tweede beklimming van een berg op het programma, namelijk de Kala Pattar. Vanaf de top van deze berg op 5550 meter schijn je een fenomenaal uitzicht op Mount Everst te hebben. Gezien onderstaand filmpje zou dat best eens kunnen kloppen:

Vanaf de top van de Kala Pattar dalen we ruim een kilometer af naar Dingboche (4410 m) voor de volgende overnachting.

De volgende dag dalen we weer verder af naar Tenboche (3860m). Tijdens deze afdaling komen we ook weer in de begroeide wereld van rhodondendronbossen en berkenbossen. In Tengboche staat ook het grootste klooster van Nepal. In de twee dagen erna dalen we weer via Namche Bazaar en Phakding af naar Lukla. In Lukla pakken we weer het vliegtuig terug naar Kathmandu en zit de trektocht erop.

Bovenstaand is mijn droomreis, die ik over een klein jaar van nu ga maken. In de tussentijd ga ik ook nog een paar mooie reizen maken en andere dingen doen waarover ik hier zal bloggen. Stay tuned!

Auteur

m.g.vandijk1@gmail.com

Gerelateerde artikelen

De grote trek naar Everest – deel 3 (slot)

Geschatte leestijd: 16 minutenIn het vorige deel van De Grote Everest Trek konden we toch de Cho La pass niet over, beleefden...

Lees alles voor

De grote trek naar Everest – deel 2

Geschatte leestijd: 16 minutenIn het eerste deel van het verhaal begonnen we aan de trektocht, kwamen we wel heel bijzondere vogels tegen en was het nog maar helemaal de vraag of we nu...

Lees alles voor

De grote trek naar Everest – deel 1

Geschatte leestijd: 17 minutenOp 14 februari 2019 was het dan eindelijk zover: ik mocht weer naar Nepal! De trektocht naar Everest Basecamp,...

Lees alles voor

Everest Basecamp Blog: 10, 9, 8, 7…

Geschatte leestijd: 3 minutenNog maar 7 nachtjes slapen en dan is het zover! Dan mag ik weer het vliegtuig in, voor de...

Lees alles voor

Everest Basecamp Blog: Je bent toch geen muppet

Geschatte leestijd: 3 minutenOp 13 januari vond alweer mijn eerste grote hardloopevenement van het jaar plaats: de halve marathon van Egmond. Je...

Lees alles voor

Everest Basecamp Blog: afvallen en nu aftellen

Geschatte leestijd: 1 minutenGelukkig nieuwjaar! De feestdagen zitten er weer op en dat roept natuurlijk de vraag op of het gelukt is....

Lees alles voor