×

Geschatte leestijd: 4 minuten

Eind juni schreef ik over een plagerige opmerking van een collega die me uiteindelijk tot de ontdekking bracht dat ik in de maanden daarvoor sluipenderwijs 13 kilo was aangekomen. Zoals de titel van die post al deed vermoeden was die ontdekking ook reden tot actie. Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder en heb ik er ook echt wat aan gedaan. Hoe dat ging, lees je hieronder.

Ik doe al een paar jaar veel aan sport. Ik loop regelmatig hard, ik maak fietstochten, ik wandel regelmatig en ik doe drie keer in de week aan CrossFit. En daar ga ik dan ook weer de hele stad voor door op de fiets. Lichaamsbeweging genoeg dus, zou je denken. Desondanks had ik behoorlijk wat overgewicht en als dat niet door een gebrek aan verbrande, ofwel uitgaande, calorieën komt, dan moet hem toch echt wel zitten in een overschot aan inkomende calorieën.

Hoog tijd dus om mijn voedingspatroon onder de loep te nemen. Daar liep ik al meteen tegen de eerste hinderpaal aan. Want ondanks dat ik van mezelf vónd dat ik goed lette op wat ik allemaal eet op een dag, had ik daar eigenlijk helemaal geen helder beeld bij. Het was meer een soort onderbuikgevoel dat ik daar goed op lette. Ik had in het verleden wel eens geprobeerd om een soort eet- en drinkdagboekje bij te houden, maar daar kwam altijd al na twee à drie dagen de klad in. Teveel moeite om dat allemaal op te schrijven. 

Ik had dus nog nooit over een langere periode bij gehouden wat ik allemaal eet en drink op een dag. Laat staan dat ik een beeld had bij hoeveel calorieën ik eigenlijk consumeerde op een dag en hoeveel dat er eigenlijk maximaal zouden moeten zijn om wat kilo’s kwijt te raken.

Natuurlijk zou ik naar een diëtist kunnen gaan met deze vragen, maar waarschijnlijk is het eerste wat die diëtist dan gaat vragen of ik in kaart kan brengen wat ik allemaal eet en drink op een dag gedurende een bepaalde periode. Ik moest dus wat anders verzinnen. 

Gelukkig ontdekte ik al snel een hele handige app met de treffende titel ‘Lose It!’. In deze app kun je invullen hoeveel je op dit moment weegt, hoeveel je zou willen gaan wegen en wanneer je dit streefgewicht zou willen bereiken. De app rekent dan op basis van je geslacht en leeftijd uit hoeveel netto calorieën je per dag zou moeten eten en drinken om op die datum op je streefgewicht te komen.

Vervolgens kun je dan in de app bij houden wat je eet en drinkt en achter de app zit een database waarin staat hoeveel calorieën al die producten bevatten. Helemaal handig is dat je streepjescodes kunt scannen, waardoor je vaak niet eens iets op hoeft te zoeken. Door de dag heen zie je dan een soort thermometer van calorieën oplopen per consumptie. Ook geeft hij het aantal calorieën dat je nog te ‘besteden’ hebt totdat je aan je maximum zit en als je er overheen zit kom je letterlijk in de rode cijfers. Ook kun je al je sportactiviteiten er in loggen en die calorieën worden dan weer van je gegeten en gedronken calorieën afgetrokken. 

Als je dit maar bij blijft houden ontstaat er vanzelf een beeld van je voedingspatroon en ook van of je nog op koers naar je streefgewicht ligt. Dat is dus wel een kwestie van dagelijks volhouden en ook van eerlijk naar jezelf zijn. Dat stuk slagroomtaart op die verjaardag en biertje nummer vier in de kroeg moeten er dus ook in, net als die gezonde salade.

En hoe is dat dan gegaan? Op dag één, 4 juli 2018, woog ik om precies te zijn 107 kilogram. Als doel had ik om op 22 oktober 2018 90 kilo te wegen. Dat leek me een mooi streefgewicht en op die datum vindt ook de halve marathon van Amsterdam plaats en daar had ik me in maart van dit jaar tamelijk impulsief voor ingeschreven. 

Volgens de app betekende dat dat ik mijn netto calorieën-inname, dus voedsel min sport, tot ongeveer 1650 calorieën per dag moest zien te beperken. Dat klinkt als heel weinig, maar blijkt tot nu toe goed vol te houden. vooral als je zorgt dat dat wat je dan wel eet gezond en voedzaam is. En natuurlijk eet ik regelmatig meer dan dat en geniet ik heus ook nog af en toe wel van een pizza of een paar biertjes, maar dat compenseer ik dan weer met sport en zo kom ik dan netto per dag gemiddeld wel rond dat aantal uit!

We zijn op het moment van schrijven, 6 september 2018, ruim twee maanden verder en in die twee maanden ben ik al 9 kilo kwijt! Daar ben ik heel trots op en dat is al ongeveer de helft van alles wat er uiteindelijk af moet.

Desondanks is er dus ook nog een hoop werk aan de winkel en ga ik gewoon door met deze onderneming. Over een paar weken schrijf ik hier weer een post over, dus stay tuned! 

Auteur

m.g.vandijk1@gmail.com

Gerelateerde artikelen

De grote trek naar Everest – deel 3 (slot)

Geschatte leestijd: 16 minutenIn het vorige deel van De Grote Everest Trek konden we toch de Cho La pass niet over, beleefden...

Lees alles voor

De grote trek naar Everest – deel 2

Geschatte leestijd: 16 minutenIn het eerste deel van het verhaal begonnen we aan de trektocht, kwamen we wel heel bijzondere vogels tegen en was het nog maar helemaal de vraag of we nu...

Lees alles voor

De grote trek naar Everest – deel 1

Geschatte leestijd: 17 minutenOp 14 februari 2019 was het dan eindelijk zover: ik mocht weer naar Nepal! De trektocht naar Everest Basecamp,...

Lees alles voor

Everest Basecamp Blog: 10, 9, 8, 7…

Geschatte leestijd: 3 minutenNog maar 7 nachtjes slapen en dan is het zover! Dan mag ik weer het vliegtuig in, voor de...

Lees alles voor

Everest Basecamp Blog: Je bent toch geen muppet

Geschatte leestijd: 3 minutenOp 13 januari vond alweer mijn eerste grote hardloopevenement van het jaar plaats: de halve marathon van Egmond. Je...

Lees alles voor

Everest Basecamp Blog: afvallen en nu aftellen

Geschatte leestijd: 1 minutenGelukkig nieuwjaar! De feestdagen zitten er weer op en dat roept natuurlijk de vraag op of het gelukt is....

Lees alles voor