×

Geschatte leestijd: 3 minuten

In december loopt mijn agenda traditiegetrouw in een rap tempo vol met allerlei feestavondjes. Sinterklaas, eindejaarsborrels en -etentjes, kerstborrels, kerstdiners, oud en nieuw en ga zo maar door. Daar bovenop komt ook nog dat er onder mijn vrienden, familie en collega’s ook een heel aantal jarigen zijn in deze maand. Dat is allemaal heel gezellig en leuk natuurlijk, maar het heeft voor mij ook een keerzijde.

Bij al deze gelegenheden komt er natuurlijk heel veel eten op tafel. Eten dat vaak met liefde bereid is door de gastheer of -vrouw, maar dat lang niet altijd past bij mijn pad naar ‘Goal Zero‘. Als ik kilo’s kwijt wil, helpt het natuurlijk niet om een avond lang te genieten van een overheerlijke drie-gangen-feestmaaltijd of een schaal met snoepgoed. 

Dat plaatst mij dan ook voor een dilemma. Het is in mijn hoofd geen optie om om deze reden dan maar niet naar iemands verjaardag te gaan en zeker niet om een kerstdiner met goede vrienden dan maar over te slaan. En waar ik ook niet van houd, is vragen of voor mij iets anders met minder calorieën of iets dat vetarm is bereid kan worden. Tel daar nog eens bij op dat veel van deze activiteiten vaak ’s avonds plaatsvinden en laat de avond nu net het moment van de dag zijn waarop ik normaal gesproken ga sporten. Lang verhaal kort: in december consumeer ik meer calorieën dan normaal en verbrand ik er minder dan normaal en zou ik aan het eind van liedje dus zelfs aan kunnen komen in plaats van afvallen. Maar hoe kan ik dan toch voorkomen dat ik deze maand bij voorbaat moet afschrijven als ‘afvalmaand’?

Eerst even een disclaimer: ik heb geen one-stop-shop of magic trick om je lekker vol te kunnen eten en toch een kilo per week af te vallen in deze feestmaand. Maar met een combinatie van twee dingen kun je toch een heel eind komen, namelijk met begrip kweken en de juiste, soms ‘pijnlijke’, keuzes maken in wat je wel en niet eet. Afgelopen week had ik bijvoorbeeld een etentje bij een vriendin thuis, ging ik met een ander groepje vrienden uit eten bij een Italiaans restaurant en heb ik Sinterklaas gevierd met familie. En tussendoor trakteerde een collega ook nog eens op taart, want hij was jarig. De beste man was speciaal naar een banketbakker gereden voor twee gigantische, maar overheerlijk uitziende taarten. Toen hij weer terugkwam, zat mijn hele team daar lekker van te genieten.

Behalve ik. Ik had gezien alle andere etentjes die week namelijk met mezelf afgesproken om die taart maar even over te slaan. Dat zou namelijk ook weer ruimte creëren om juist andere dingen weer wel te eten. Dat was best moeilijk, want die taarten zagen er waanzinnig goed uit en de jarige job was ze speciaal gaan halen.

In het verleden heb ik ook wel gemerkt dat lang niet iedereen er begrip voor heeft als je een aangeboden traktatie afslaat en soms werd het wel eens onbeleefd gevonden. De mensen die er geen begrip voor hadden, waren echter vaak mensen die geen idee hadden dat ik bezig was met afvallen. Dat soort dingen vertelde ik vroeger namelijk nóóit aan mensen.

Mijn collega’s wisten dat nu alleen wel, inclusief de jarige job. Vanaf het allereerste moment dat ik was begonnen met afvallen, ben ik daar namelijk heel open over geweest en heb ik er zelfs zeer bewust iedereen die het maar horen wilde over verteld. Waarom? Als mensen namelijk zouden weten dat ik hiermee bezig ben, zouden ze begrijpen dat ik soms dingen oversla en kunnen ze er rekening mee houden, was mijn gedachte. En als ik geluk heb, zouden sommigen me er zelfs wel in gaan steunen, dacht ik. 

Die inschatting bleek de juiste, want na het ’taart-momentje’ die ochtend kwam de jarige collega nog even naar me toe. Ik was even bang dat hij zou komen vragen waarom ik nou niet van zijn taart had gegeten. Het tegendeel bleek waar. Hij kwam mij namelijk een compliment maken, omdat ik als enige van het hele team niet van de taart had gegeten, omdat ik wilde afvallen.

Lang verhaal kort: bedenk voor jezelf welke gelegenheden in december nu écht belangrijk voor je zijn. Als je ervoor zorgt dat mensen weten dat je bezig bent met afvallen en als je ervoor kiest sommige dingen even aan je voorbij te laten gaan, creëer je voor jezelf ruimte om wel lekker te genieten op die belangrijke gelegenheden. Zelfs al ben je dan de enige die dan even geen taart heeft. En dat alles hopelijk zonder scheve gezichten uit je omgeving.

Fijne dagen alvast!

Auteur

m.g.vandijk1@gmail.com

Gerelateerde artikelen

De grote trek naar Everest – deel 3 (slot)

Geschatte leestijd: 16 minuten In het vorige deel van De Grote Everest Trek konden we toch de Cho La pass niet over,...

Lees alles voor

De grote trek naar Everest – deel 2

Geschatte leestijd: 16 minuten In het eerste deel van het verhaal begonnen we aan de trektocht, kwamen we wel heel bijzondere vogels tegen en was het nog maar helemaal de vraag of we...

Lees alles voor

De grote trek naar Everest – deel 1

Geschatte leestijd: 17 minuten Op 14 februari 2019 was het dan eindelijk zover: ik mocht weer naar Nepal! De trektocht naar Everest...

Lees alles voor

Everest Basecamp Blog: 10, 9, 8, 7…

Geschatte leestijd: 3 minuten Nog maar 7 nachtjes slapen en dan is het zover! Dan mag ik weer het vliegtuig in, voor...

Lees alles voor

Everest Basecamp Blog: Je bent toch geen muppet

Geschatte leestijd: 3 minuten Op 13 januari vond alweer mijn eerste grote hardloopevenement van het jaar plaats: de halve marathon van Egmond....

Lees alles voor

Everest Basecamp Blog: afvallen en nu aftellen

Geschatte leestijd: 1 minuten Gelukkig nieuwjaar! De feestdagen zitten er weer op en dat roept natuurlijk de vraag op of het gelukt...

Lees alles voor