×

Geschatte leestijd: 3 minuten

Nog maar 7 nachtjes slapen en dan is het zover! Dan mag ik weer het vliegtuig in, voor de tweede keer op naar Nepal. Dit keer voor een reis die ik al in april heb geboekt en waarvan ik al tijdens mijn vorige avontuur in Nepal had besloten dat ik hem wilde gaan doen: de trektocht naar Everest Basecamp!

Mijn vorige reis was een trektocht van in totaal 11 dagen door de Himalaya, naar het basiskamp van de Annapurna. Met een hoogste punt van 4130 meter en uitzicht op vele toppen van rond de 7000 en 8000 meter hoog was die reis al adembenemend mooi, maar deze trektocht doet er nog een schepje bovenop!

De trektocht naar het basiskamp van Mount Everest duurt namelijk maar liefst 17 dagen en bereikt een hoogte van 5500 meter en de temperaturen op deze hoogtes zullen waarschijnlijk ver onder nul liggen. Daarom ben ik de laatste weken ook druk bezig geweest met het aanschaffen van thermokleding, extra dikke wandelsokken, anti-slip zolen voor in de sneeuw en nog veel meer winterse wandelspullen. Verder kan ik het ook niet laten voortdurend de weersverwachting te checken voor diverse plaatsen langs de route. Dat laatste heeft natuurlijk totaal geen zin, want het weer in de bergen kan immers met het uur totaal omslaan. Maar het is wel onderdeel van de voorpret.

De reis begint met anderhalve dag in Kathmandu, waar we wat aan sightseeing zullen doen en nog even de tijd hebben om Nepalese rupees te pinnen. Die mag je niet invoeren, dus dat zullen we daar moeten regelen. Op de tweede dag pakken we een binnenlandse vlucht naar het plaatsje Lukla. Dit plaatsje ligt op 2800 meter hoogte en het vliegveld hier heeft de reputatie één van de gevaarlijkste ter wereld te zijn. Ik ben benieuwd. Lukla ligt op slechts 45 minuten vliegen van Kathmandu en we beginnen meteen dezelfde dag aan de trektocht.

Vanuit Lukla lopen we in etappes van steeds drie à vier uur en enkele etappe van zes uur naar Gokyo. Dit dorpje ligt op maar liefst 4790 meter en hier komen we aan op dag zeven. ’s Ochtends gaan we een dagwandeling maken naar de top van de nabij gelegen Gokyo Ri. Deze berg is 5357 meter hoog en van de top heb je een geweldig uitzicht over onder andere Mount Everest. Hier kijk ik echt heel erg naar uit!

Na Gokyo lopen we helemaal naar het eind van de Gokyo vallei en via een gletsjeroversteek gaan we dan op dag 10 de Cho La pas (5330 meter) oversteken. Deze dag schijnt de zwaarste van allemaal te zijn, maar ook een van de mooiste. Aan de andere kant van de Cho La pas ligt de Khumbu vallei, waar ook het Everest Basecamp in ligt.

Twee dagen later komen we op dag 12 aan bij het doel van de tocht: Everest Base Camp! Hier blijven we niet slapen, maar we lopen weer een stukje terug naar het dorpje Gorakshep. Dit dorpje ligt op 5180 meter en is daarmee de hoogstgelegen slaapplaats van de trektocht.

De dag na het bezoeken van het Everest Base Camp staat de beklimming van een andere berg op het programma, namelijk de Kala Pattar. Deze berg meet 5550 meter en moet ook een geweldig uitzicht over de omgeving bieden, waaronder Mount Everest.

Vanaf de top van deze berg zetten we de afdaling in, een afdaling die uiteindelijk in vier dagen weer terug naar Lukla voert. Vanuit Lukla vliegen we weer terug naar Kathmandu. Hier blijven we dan nog twee dagen en daarna vliegen we weer terug naar Nederland.

Ik kijk echt heel erg uit naar deze reis. Het zal een reis met een aantal ontberingen worden, zoals primitieve accommodaties, erge kou, hoogteziekte en zware etappes, maar er staat wel een unieke trip tussen de allerhoogste bergen van de wereld tegenover! Na terugkomst post ik hier uiteraard mijn reisverhalen. Dat wordt een serie blogposts, dus stay tuned! De eerste komt waarschijnlijk medio maart op dit blog!

Auteur

m.g.vandijk1@gmail.com

Gerelateerde artikelen

In

De Grote 100-Dagen-Chocola-Eten-Challenge

Geschatte leestijd: 5 minuten U leest het goed, dames en heren. Ik heb mezelf weer eens een Challenge opgelegd en wel een...

Lees alles voor

Mont Blanc Blog – Ja, je kan de berg op, maar liever ben je eerlijk naar jezelf.

Geschatte leestijd: 4 minuten Alweer een klein half jaar geleden heb ik voor mezelf een manifest geschreven. Een heus Mont Blanc Manifest...

Lees alles voor
In

Een kwartaal later nog steeds een kwart minder Michiel?

Geschatte leestijd: 7 minuten Begin juli lukte het me eindelijk om mijn streefgewicht te bereiken. Na een jaar lang op dieet te...

Lees alles voor

Mont Blanc Blog – Wat zullen we drinken, anderhalf uur lang

Geschatte leestijd: 7 minuten Water en Isostar. Zoveel als je maar kan krijgen. Want afgelopen zondag was het weer zover: de Dam...

Lees alles voor

Mont Blanc Blog – Ondergedompeld in het hooggebergte

Geschatte leestijd: 22 minuten Op 10 augustus was het dan zover! Ik stapte na maanden van voorbereiding en -pret eindelijk in mijn...

Lees alles voor

Mont Blanc Blog – het begint met een manifest

Geschatte leestijd: 1 minuten In de zomer van 1998 was ik elf. Ik was toen met mijn ouders en mijn broertje op...

Lees alles voor